Zastanawiacie się nad zastosowaniem znanej wszystkim kaszy kuskus w inny sposób niż jako dodatek do dań głównych, zamiennik ziemniaków, ryżu i makaronów. Spróbujcie sałatki, której bazą jest właśnie kasza kuskus a dodatkami znane wszystkim szynka wędzona i ananas. Kuskus po hawajsku to idealna przystawka na wyjątkowe wieczory ze znajomymi zakrapiane winem bądź pysznymi drinkami. Gwarantuje Wam, że każdy będzie prosił Was o przepis na to danie.
Składniki:
- 150g kaszy kuskus
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- 400g szynki wędzonej (np. Szynka z Karczmy firmy Pikok)
- Szczypiorek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu gęstego (np. typu greckiego lub bałkańskiego)
- 1 łyżeczka Vegety
- sól
- pieprz
- cukier puder
Przygotowanie:
- Przygotować kaszę kuskus wg przepisu na opakowaniu, dodać do niej łyżeczkę Vegety.
- Przelać syrop z puszki z ananasem do kubka, odsączyć ananasa i pokroić go na mniejsze kawałki, następnie przełożyć do miski.
- Odsączyć kukurydzę, przesypać do miski.
- Obrać szynkę ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników.
- Umyć oraz posiekać szczypiorek, połączyć z resztą składników.
- Połączyć majonez, jogurt oraz wyciśniety bądź posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru pudru.
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Na koniec ozdobić szczypiorkiem wg uznania.