Kuskus po hawajsku

Zastanawiacie się nad zastosowaniem znanej wszystkim kaszy kuskus w inny sposób niż jako dodatek do dań głównych, zamiennik ziemniaków, ryżu i makaronów. Spróbujcie sałatki, której bazą jest właśnie kasza kuskus a dodatkami znane wszystkim szynka wędzona i ananas. Kuskus po hawajsku to idealna przystawka na wyjątkowe wieczory ze znajomymi zakrapiane winem bądź pysznymi drinkami. Gwarantuje Wam, że każdy będzie prosił Was o przepis na to danie.

kuskus

Składniki:

  • 150g kaszy kuskus
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • 400g szynki wędzonej (np. Szynka z Karczmy firmy Pikok)
  • Szczypiorek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu gęstego (np. typu greckiego lub bałkańskiego)
  • 1 łyżeczka Vegety
  • sól
  • pieprz
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Przygotować kaszę kuskus wg przepisu na opakowaniu, dodać do niej łyżeczkę Vegety.
  2. Przelać syrop z puszki z ananasem do kubka, odsączyć ananasa i pokroić go na mniejsze kawałki, następnie przełożyć do miski.
  3. Odsączyć kukurydzę, przesypać do miski.
  4. Obrać szynkę ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników.
  5. Umyć oraz posiekać szczypiorek, połączyć z resztą składników.
  6. Połączyć majonez, jogurt oraz wyciśniety bądź posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru pudru.
  7. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Na koniec ozdobić szczypiorkiem wg uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *