Ciasteczka kawowo-kardamonowe

Sobota… goście zaproszeni na popołudniową kawę? Tylko co podać do przegryzienia? Te ciasteczka genialnie komponują się z kawą, a nawet wydobywają jej aromat. Odkryjcie nowy sposób na wykorzystanie dobrze znanej nam przyprawy – kardamon. Ciasteczka kawowo-kardamonowe wręcz uzależniają nawet najbardziej opornych konsumentów słodyczy. Niestety mają jedną wadę, której nie da się wyeliminować… szybko znikają z talerza ;( Ale nie martwcie się, pocieszeniem może okazać się fakt, iż bardzo szybko możecie je wyczarować w swojej kuchni! Zatem, przygotujcie stolnicę, wałek i kilka podstawowych produktów. Zaczynamy nasze pichcenie 😀

kardamonowe

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50g (1/4 kostki) zimnego masła
  • 60ml śmietany 18%
  • 50g cukru trzcinowego
  • zapach maślany (ewentualnie śmietankowy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10g kardamon mielony
  • 6 łyżeczek kawy mielonej
  • 10g cukru z prawdziwą wanilią (np. firmy Kamis lub Kotanyi)
  • polewa gorzka lub mleczna

Przygotowanie:

  1. Zaparzyć esencję z 50ml wody, 5 łyżeczek mielonej kawy, 5g cukru z prawdziwą wanilią i 5g kardamonu mielonego.
  2. Przygotować stolnicę, wysypać mąkę, do niej dodać jajko, masło, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia, pozostałą część kardamonu mielonego oraz cukru waniliowego, 1 łyżeczkę mielonej kawy, a także 2 łyżki wcześniej przygotowanej esencji kawowej. Na koniec dolać aromat maślany bądź śmietankowy. Wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto się klei podsypać je niewielką ilością mąki.
  3. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  4. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,3 cm, powyciskać ciasteczka ulubionymi kształtami foremek.
  5. Przełożyć ciasteczka na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 14 min.
  6. Ciasteczka odstawić do ostudzenia, a w tym czasie rozpuścić polewę wg przepisu na opakowaniu. Przestudzone ciasteczka ozdobić polewą i dodatkami wg uznania.
  7. Rozkoszować się połączeniem ulubionych smaków.

ciasteczka

Smacznego Kochani! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *