Zdarza Wam się niekiedy wspominać smaki Meksyku poznane podczas miłego wieczoru w meksykańskiej knajpce? Podejrzewam, że to właśnie tam po raz pierwszy zasmakowaliście pysznego dania jakim jest quesadilla. Tę potrawę możecie dostosować do Waszych smaków. To od Was zależy co znajdzie się w środku pysznych płatów tortilli, ale nie możecie zapomnieć o serze żółtym, który nadaje wyjątkowego smaku. Aby przygotować quesadilla wg mojego przepisu, wystarczy, że posiadacie w domu zapiekacz (służy najczęściej do przygotowania tostów). Jest to wyjątkowo szybkie danie, które możecie przygotować na spotkania ze znajomymi bądź na rodzinny obiad. Smak Meksyku z powrotem zawita do Waszego życia 🙂
Składniki (na 4 porcje):
- 4 płaty tortilli
- 150g sera Morskiego
- 100g sera Ementalera
- 100g sera pleśniowego lub Gorgonzola
- 200g szynki wędzonej (np. Szynka z Karczmy firmy Pikok)
- 1 cebula czerwona
- Oregano
- sos meksykański
- majonez
Przygotowanie:
- Pół płata tortilli posmarować sosem meksykańskim, a pozostałą część cienką warstwą majonezu.
- Pokroić w plastry sery i rozłożyć wg uznania na płacie tortilli.
- Pokroić w plastry szynkę, ułożyć je na tortilli.
- Pokroić w piórka cebulę i także rozłożyć na tortilli.
- Wszystkie składniki ułożone na płacie posypać przyprawą oregano.
- Złożyć tortillę na pół.
- Nagrzać zapiekacz, włożyć do środka quesadilla. Zapiekać aż się zarumieni a ser rozpuści.
Smacznego Kochani! 🙂