Quesadilla z zapiekacza

Zdarza Wam się niekiedy wspominać smaki Meksyku poznane podczas miłego wieczoru w meksykańskiej knajpce? Podejrzewam, że to właśnie tam po raz pierwszy zasmakowaliście pysznego dania jakim jest quesadilla. Tę potrawę możecie dostosować do Waszych smaków. To od Was zależy co znajdzie się w środku pysznych płatów tortilli, ale nie możecie zapomnieć o serze żółtym, który nadaje wyjątkowego smaku. Aby przygotować quesadilla wg mojego przepisu, wystarczy, że posiadacie w domu zapiekacz (służy najczęściej do przygotowania tostów). Jest to wyjątkowo szybkie danie, które możecie przygotować na spotkania ze znajomymi bądź na rodzinny obiad. Smak Meksyku z powrotem zawita do Waszego życia 🙂

quesadilla

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 płaty tortilli
  • 150g sera Morskiego
  • 100g sera Ementalera
  • 100g sera pleśniowego lub Gorgonzola
  • 200g szynki wędzonej (np. Szynka z Karczmy firmy Pikok)
  • 1 cebula czerwona
  • Oregano
  • sos meksykański
  • majonez

Przygotowanie:

  1. Pół płata tortilli posmarować sosem meksykańskim, a pozostałą część cienką warstwą majonezu.
  2. Pokroić w plastry sery i rozłożyć wg uznania na płacie tortilli.
  3. Pokroić w plastry szynkę, ułożyć je na tortilli.
  4. Pokroić w piórka cebulę i także rozłożyć na tortilli.
  5. Wszystkie składniki ułożone na płacie posypać przyprawą oregano.
  6. Złożyć tortillę na pół.
  7. Nagrzać zapiekacz, włożyć do środka quesadilla. Zapiekać aż się zarumieni a ser rozpuści.

Smacznego Kochani! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *