Ciasto toffi

Uwielbiacie słodycz rozpływającą się w ustach? Twierdzicie, że ciasto musi być słodkie, przecież to nie pieczywo a deser. Tym ciachem traficie w gust każdego Waszego gościa! Tę słodycz jest w stanie przygotować każdy. A dlaczego? Ponieważ to ciasto nie wymaga pieczenia, a smakuje genialnie w połączeniu z gorzką kawą. Kompozycja godna mistrza cukiernictwa. Co więcej – nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także świetnie się prezentuje. Zatem nie zwlekajcie zbyt długo, łapcie za telefon i zapraszajcie znajomych. Zaskoczcie ich deserem na jaki zasługują. Gwarancja pochwał i oczywiście satysfakcji!

ciasteczko2

Składniki:

blaszka o wym.: 24 cm x 34 cm

  • 400g herbatników (Petit Beurre)
  • 500g śmietanki UHT 30% (Łaciata)
  • 510g kajmak masa krówkowa (Gostyńska)
  • 510g kajmak masa o smaku waniliowym (Gostyńska)
  • 2 śmietano fix
  • 140g /0,75 szklanki/12łyżek kaszy manny
  • 0,5l mleka 3,2%
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10g cukru waniliowego
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki Amaretto lub rumu
  • aromat śmietankowy

Przygotowanie:

1. Ubić śmietankę UHT 30% na sztywno dodając do niej 2 łyżki cukru pudru oraz 2 śmietano fixy. Wstawić do lodówki na 30 min.

smietana

2. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady.

czekolada

3. Na dnie blaszki rozłożyć herbatniki.

herbatniki

4. Zagotować mleko z kaszą manną, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem śmietankowym. Odstawić do przestygnięcia.

5. Utrzeć (zmiksować) ciepłe masło z 2 łyżkami cukru pudru.

maslo

6. Do utartego masła dodać sok z połowy cytryny oraz 2 łyżki Amaretto lub rumu. Miksować na najwyższych obrotach. Na koniec powoli dodawać przestudzoną masę z kaszy manny. Krem wyłożyć na herbatniki.

krem

7. Krem przełożyć herbatnikami.

8. Masę kajmakową krówkową oraz waniliową wymieszać w misce. Wyłożyć na herbatniki, rozsmarować.

toffi

9. Masę kajmakową przełożyć herbatnikami.

10. Do zimnej bitej śmietany dodać wiórki czekoladowe, wymieszać. Wyłożyć bitą śmietanę na herbatniki. Na koniec, resztą bitej śmietany przyozdobić ciasto wg uznania.

ciacho

ciasteczko

Miłego rozkoszowania się słodkością! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *