Krem z pieczonych buraczków z jabłkiem

Wyjątkowo prosta i jednocześnie wyborna zupa – krem na obiad rodzinny? Polecam krem z pieczonych buraczków z jabłkiem. Zapewniam Was, że nawet najmłodsi poproszą Was o dokładkę. Nie dzielcie się przepisem na to danie, zachowajcie go dla siebie, a gwarantuję Wam, że będziecie często odwiedzani przez Waszych najbliższych.

buraczkowa1

Składniki:

  • 1kg (ok. 5 sztuk) średnich buraków (ja preferuje podłużne – są słodsze)
  • 1 duże jabłko
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/5 kostki masła
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1/2 szczupłego pora
  • 2 łyżeczki wegety
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz
  • słodka śmietanka 12% UHT lub mascarpone

Przygotowanie:

  1. Umyć buraki. Osuszyć. Buraczki w mundurkach zawinąć w sreberko. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, piec przez 2 godziny.
  2. W międzyczasie umyć, obrać i pokroić warzywa (marchewki, pietruszkę, seler i por) na wywar. W 1,5 l wody zagotować warzywa, na koniec dodając wegetę. Gotowy wywar przecedzić przez sitko o drobnych oczkach.
  3. Obrać czosnek i posiekać. Obrać jabłko i pokroić w dużą kostkę. Rozgrzać masło w rondelku. Podsmażyć jabłko przez 10 min. na małych ogniu, następnie dodać czosnek i podsmażać kolejne kilka minut.
  4. Upieczone i ostudzone buraczki, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do jabłka z czosnkiem i podsmażać przez kilka minut. Następnie zblendować składniki. Dodać sok z cytryny, ocet, miód oraz sól i pieprz do smaku. Dolać bulion warzywny wg uznania, aby rozcieńczyć zblendowane składniki.
  5. Podawać z łyżeczką mascarpone lub słodką śmietanką 12% UHT.

buraczkowa1

bon appetite