Zupa zielone curry z mleczkiem kokosowym

Marzycie o azjatyckich smakach, ale wolicie spożywać posiłki przygotowywane w domowym zaciszu? Ten przepis jest idealny dla Was. Jak to mój tata stwierdził czuć azjatyckie smaki” 🙂 Zupa zielone curry inaczej nazywana tajską, przypadnie do gustu osobom prognącym odkrywać nowe smaki. Jednak, aby przygotować ten specjał będziecie potrzebować typowo azjatyckich składników.

zupa

Składniki:

Bulion warzywny:

  • 1/2 pora
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżeczka Vegety

Krem tajski:

  • 400ml mleczka kokosowego (gęstego, lekko słodkiego)
  • 5 łyżeczek pasty zielone curry (ja użyłam marki VITASIA)
  • 2 łyżeczki pasty trawy cytrynowej
  • pół większej piersi kurczaka
  • 1/2 większej marchewki
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 większa cebula
  • 1/4 pora
  • szczypiorek
  • olej kokosowy
  • świeża kolendra
  • suszona kolendra
  • przyprawa trawa cytrynowa
  • cukier puder
  • 1/2 limonki

Przygotowanie:

  1. Obrać warzywa na bulion i zalać 1,5l wody. Gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godzinę. Na koniec dodać Vegetę.
  2. Przygotować dwie miski. Do jednej przełożyć pokrojoną w paski kapustę pekińską oraz pokrojony szczypiorek. Drugą wypełnić pokrojoną w grubsze piórka cebulą, pokrojonym w grubsze krążki pora, wyciętymi obieraczką plasterkami marchewki.
  3. Pokroić pierś kurczaka w paski, przełożyć do miski, posypać ją pociętą świeżą i suszoną kolendrą, solą oraz przyprawą z trawy cytrynowej.
  4. W garnku rozpuścić łyżkę oleju kokosowego, na rozgrzany olej wrzucić warzywa (cebulę, por i marchewkę) po paru minutach dorzucić kapustę oraz szczypiorek po 3 minutach wlać mleczko kokosowe. Następnie dodać posiekaną kolendrę, pastę curry, pastę z trawy cytrynowej. Do gotującego się sosu dodać pierś kurczaka, chwilkę pogotować aż kurczak się ugotuje i będzie soczysty. Następnie wlać sok z połowy limonki. Doprawić cukrem pudrem do smaku.
  5. Na koniec dolać do sosu curry mniej więcej 1/3 bulionu warzywnego. Gęstość zupy regulować dolewając bulion wg uznania.
  6. Zupę podawać z liśćmi kolendry.

zupa2

smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *