Zapiekanka/Lasagne z łososiem na aromatycznym szpinaku

Brak pomysłu na niedzielny obiad? Żaden problem – wystarczy spacer do sklepu po kilka składników, garść dobrych chęci na upichcenie pyszności i obiad „wykwintny” praktycznie gotowy! Myślicie, że to żart? Nic z tych rzeczy. Ostatni weekend… sprzątanie jak co tydzień, zakupy i nagle pojawia się wielki znak zapytania nad moją głową – co tu zrobić, aby wszyscy domownicy byli zadowolenie i przy okazji zjedli coś chociaż w miarę zdrowego? Tradycyjny rosół – odpada, pomidorowa – to dopiero w poniedziałek jak kończy się rosół, może jakieś kotlety? Nie, jednak zbyt banalne. Weekend to taki czas, kiedy mamy chwilkę więcej (kto ma ten ma 🙂 ) na przygotowanie jakiś rarytasów. Dlatego zajrzałam do siatek (w końcu dopiero co wróciliśmy z zakupów) a tam wyłonił się dorodny, jakże okazały łosoś. Jak dla mnie – najsmaczniejsza ryba jaka istnieje. Zaglądam do zamrażarki, a tam szpinak. Bajka… okazało się, że większość składników już mam. Potrzebny był mi jeszcze tylko makaron (raz użyłam kolorowego penne, a raz płatów na lasagne), serek naturalny topiony, troszkę śmietany, przypraw, jakiegoś akcentu czosnku i dobrego żółtego sera na wierzch. Danie stworzyło się praktycznie samo. Trochę wyobraźni, poczucia smaku i możemy kosztować pyszności. Zapraszam Was do wypróbowania tego mało skomplikowanego przepisu. Mam nadzieję, że Wam będzie smakowało tak samo jak mojej rodzince 🙂 Pozdrawiam Was gorąąąco w te piękne wiosenne dni 🙂

Obraz8

Składniki (na 2 foremki o wym: 17cm x 13cm):

  • 250g makaronu penne (Barilla – mezze penne tricolore) lub 8 płatów lasagne
  • 2 topione naturalne serki po 100g (najlepiej Mazowieckie)
  • 150g sera żółtego w kostce
  • ok. 300g filetu z łososia
  • ok. 250g szpinaku (ja użyłam Hortex – Szpinak w sosie śmietanowym. Ważne, żeby nie był za bardzo rozdrobniony!)
  • śmietana 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • Vegeta
  • gałka muszkatołowa
  • cytryna
  • cukier puder
  • oregano

Przygotowanie:

  1. Umyć łososia, osuszyć, obrać ze skóry, przyprawić Vegetą, pieprzem. Zagotować przyprawioną (Vegeta, pieprz) wodę, do gotującej wody włożyć łososia. Gotować na najwyższym ogniu pod pokrywką przez ok. 5 min. Wyłączyć ogień. Łososia trzymać w gorącej, niegotującej wodzie pod przykryciem przez kolejne 5-10 min w zależności od wielkości i grubości łososia. Sprawdzić mięso w najgrubszym miejscu czy jest ugotowane, w przeciwnym razie trzymać łososia w wodzie kolejne kilka minut. Następnie wyjąć mięso z wody.
  2. Do garnuszka przełożyć serki topione, dołożyć 4 łyżki śmietany. Jeśli sos będzie gęstniał dodać więcej śmietany. Sos doprawić solą, gałką muszkatołową, cytryną, pieprzem cytrynowym, cukrem pudrem do smaku.
  3. Szpinak przełożyć na patelnię, wcisnąć 4 ząbki czosnku, dodać łyżkę śmietany, pieprz, sól, szczyptę cukru pudru.
  4. Ugotować w osolonej wodzie makaron mocno al dente, odcedzić. Pierwszą część przełożyć do foremek na spód. Obraz1
  5. Posiekać widelcem łososia na kawałki, ułożyć na warstwie makaronu. Obraz2
  6. Łososia przykryć połową sosu. Obraz3
  7. Wyłożyć przygotowany szpinak na sos. Obraz4
  8. Szpinak przykryć makaronem. Obraz5
  9. Na makaron wylać resztę sosu. Obraz6
  10. Zapiekankę zakończyć startym żółtym serem. Obraz7
  11. Zapiekać przez 20-25 min.
  12. Teraz tylko winko, świece i smacznego! Obraz10

W przypadku lasagne każdą warstwę należy przełożyć płatem lasagne! 🙂 Obraz9

bon appetite

 

1 Komentarz:

  1. same pyszności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *