Brak pomysłu na niedzielny obiad? Żaden problem – wystarczy spacer do sklepu po kilka składników, garść dobrych chęci na upichcenie pyszności i obiad „wykwintny” praktycznie gotowy! Myślicie, że to żart? Nic z tych rzeczy. Ostatni weekend… sprzątanie jak co tydzień, zakupy i nagle pojawia się wielki znak zapytania nad moją głową – co tu zrobić, aby wszyscy domownicy byli zadowolenie i przy okazji zjedli coś chociaż w miarę zdrowego? Tradycyjny rosół – odpada, pomidorowa – to dopiero w poniedziałek jak kończy się rosół, może jakieś kotlety? Nie, jednak zbyt banalne. Weekend to taki czas, kiedy mamy chwilkę więcej (kto ma ten ma 🙂 ) na przygotowanie jakiś rarytasów. Dlatego zajrzałam do siatek (w końcu dopiero co wróciliśmy z zakupów) a tam wyłonił się dorodny, jakże okazały łosoś. Jak dla mnie – najsmaczniejsza ryba jaka istnieje. Zaglądam do zamrażarki, a tam szpinak. Bajka… okazało się, że większość składników już mam. Potrzebny był mi jeszcze tylko makaron (raz użyłam kolorowego penne, a raz płatów na lasagne), serek naturalny topiony, troszkę śmietany, przypraw, jakiegoś akcentu czosnku i dobrego żółtego sera na wierzch. Danie stworzyło się praktycznie samo. Trochę wyobraźni, poczucia smaku i możemy kosztować pyszności. Zapraszam Was do wypróbowania tego mało skomplikowanego przepisu. Mam nadzieję, że Wam będzie smakowało tak samo jak mojej rodzince 🙂 Pozdrawiam Was gorąąąco w te piękne wiosenne dni 🙂
Składniki (na 2 foremki o wym: 17cm x 13cm):
- 250g makaronu penne (Barilla – mezze penne tricolore) lub 8 płatów lasagne
- 2 topione naturalne serki po 100g (najlepiej Mazowieckie)
- 150g sera żółtego w kostce
- ok. 300g filetu z łososia
- ok. 250g szpinaku (ja użyłam Hortex – Szpinak w sosie śmietanowym. Ważne, żeby nie był za bardzo rozdrobniony!)
- śmietana 18%
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- Vegeta
- gałka muszkatołowa
- cytryna
- cukier puder
- oregano
Przygotowanie:
- Umyć łososia, osuszyć, obrać ze skóry, przyprawić Vegetą, pieprzem. Zagotować przyprawioną (Vegeta, pieprz) wodę, do gotującej wody włożyć łososia. Gotować na najwyższym ogniu pod pokrywką przez ok. 5 min. Wyłączyć ogień. Łososia trzymać w gorącej, niegotującej wodzie pod przykryciem przez kolejne 5-10 min w zależności od wielkości i grubości łososia. Sprawdzić mięso w najgrubszym miejscu czy jest ugotowane, w przeciwnym razie trzymać łososia w wodzie kolejne kilka minut. Następnie wyjąć mięso z wody.
- Do garnuszka przełożyć serki topione, dołożyć 4 łyżki śmietany. Jeśli sos będzie gęstniał dodać więcej śmietany. Sos doprawić solą, gałką muszkatołową, cytryną, pieprzem cytrynowym, cukrem pudrem do smaku.
- Szpinak przełożyć na patelnię, wcisnąć 4 ząbki czosnku, dodać łyżkę śmietany, pieprz, sól, szczyptę cukru pudru.
- Ugotować w osolonej wodzie makaron mocno al dente, odcedzić. Pierwszą część przełożyć do foremek na spód.
- Posiekać widelcem łososia na kawałki, ułożyć na warstwie makaronu.
- Łososia przykryć połową sosu.
- Wyłożyć przygotowany szpinak na sos.
- Szpinak przykryć makaronem.
- Na makaron wylać resztę sosu.
- Zapiekankę zakończyć startym żółtym serem.
- Zapiekać przez 20-25 min.
- Teraz tylko winko, świece i smacznego!
W przypadku lasagne każdą warstwę należy przełożyć płatem lasagne! 🙂
same pyszności