Sałata z kurczakiem i pamarańczą

Miewacie czasami problem z wyborem dania na obiad? A może tak spróbować coś zmienić i przygotować zarówno smaczny jak i zdrowy obiad… czyli połączenie kruchej sałaty lodowej z pieczonym kurczakiem, pomarańczą i warzywami? Jest to danie, które poruszy Wasze kubki smakowe. Pierwszy raz jadłam sałatę z takimi dodatkami u mojej koleżanki, to ona mnie zainspirowała do podzielenia się z Wami jej przepisem. Mam tylko nadzieję, że nie będzie mi miała za złe zdradzenia Wam tego przepisu 🙂

obraz1

Składniki:

  • sałata lodowa
  • pomarańcz
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • pomidor
  • pół piersi kurczaka
  • przyprawy: przyprawa do pieczonego kurczaka, papryka słodka, pieprz, sól
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • zioła wg gustu

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności przygotować sos. Połączyć oliwę z oliwek z musztardą, miodem, solą, pieprzem i ziołami, odstawić do lodówki na 15 minut.
  2. Umyć, porwać na kawałki i osuszyć sałatę, wyłożyć na talerz.
  3. Obrać pomarańcze, przekroić na pół, podzielić na cząstki. Obrać i pokroić w piórka czerwoną cebulę. Paprykę umyć i pokroić w paski. Pomidora pokroić w cząstki (ja pomidora zawsze obieram ze skórki).
  4. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 220 stopni.
  5. Umyć, pierś kurczaka, przekroić wzdłuż na pół i przyprawić papryką, przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Wstawić kurczaka do rozgrzanego piekarnika na 10 min (sprawdzić czy nie jest surowy, ewentualnie przedłużyć pieczenie o kolejne 5 minut). Wyjąć z piekarnika pokroić w grube paski.
  6. Wyłożyć na sałatę przygotowane składniki, na koniec polać sosem.

obraz2

bon appetite

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *