Miewacie czasami problem z wyborem dania na obiad? A może tak spróbować coś zmienić i przygotować zarówno smaczny jak i zdrowy obiad… czyli połączenie kruchej sałaty lodowej z pieczonym kurczakiem, pomarańczą i warzywami? Jest to danie, które poruszy Wasze kubki smakowe. Pierwszy raz jadłam sałatę z takimi dodatkami u mojej koleżanki, to ona mnie zainspirowała do podzielenia się z Wami jej przepisem. Mam tylko nadzieję, że nie będzie mi miała za złe zdradzenia Wam tego przepisu 🙂
Składniki:
- sałata lodowa
- pomarańcz
- czerwona cebula
- czerwona papryka
- pomidor
- pół piersi kurczaka
- przyprawy: przyprawa do pieczonego kurczaka, papryka słodka, pieprz, sól
- oliwa z oliwek
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- zioła wg gustu
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotować sos. Połączyć oliwę z oliwek z musztardą, miodem, solą, pieprzem i ziołami, odstawić do lodówki na 15 minut.
- Umyć, porwać na kawałki i osuszyć sałatę, wyłożyć na talerz.
- Obrać pomarańcze, przekroić na pół, podzielić na cząstki. Obrać i pokroić w piórka czerwoną cebulę. Paprykę umyć i pokroić w paski. Pomidora pokroić w cząstki (ja pomidora zawsze obieram ze skórki).
- Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 220 stopni.
- Umyć, pierś kurczaka, przekroić wzdłuż na pół i przyprawić papryką, przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Wstawić kurczaka do rozgrzanego piekarnika na 10 min (sprawdzić czy nie jest surowy, ewentualnie przedłużyć pieczenie o kolejne 5 minut). Wyjąć z piekarnika pokroić w grube paski.
- Wyłożyć na sałatę przygotowane składniki, na koniec polać sosem.