Naleśniki deserowe

Znudziły Wam się tradycyjne naleśniki ze słodkim twarożkiem lub smażonymi jabłkami? Coś z pewnością zaradzimy. Co powiecie na farsz z lekko słodkiego, delikatnego serka mascarpone w połączeniu z konfiturą malinową oraz świeżymi malinkami do dekoracji? Do tej pory nie jadłam lepszych naleśników deserowych. Próbując raz, będziecie wołać o dokładkę tak jak ja i mój luby 🙂

obraz1

Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 300g mąki
  • mleko
  • gazowana woda mineralna
  • łyżka miękkiego masła
  • cukier waniliowy

Farsz:

  • serek mascarpone
  • cukier puder
  • łyżka słodkiej śmietanki 30% lub 36% (może być UHT)
  • konfitura malinowa Łowicz (najlepsza)
  • świeże maliny lub inne owoce sezonowe do dekoracji

Przygotowanie:

 

  1. Połączyć składniki na ciasto naleśnikowe, regulując gęstość wodą i mlekiem, aż konsystencja będzie przypominała gęstą śmietanę. Odstawić ciasto na godzinkę.
  2. Smażyć naleśniki na natłuszczonej patelni.
  3. Przygotować farsz: serek mascarpone wymieszać z łyżką śmietanki, żeby nie był taki gęsty i posłodzić pudrem do smaku. Tak przygotowane mascarpone nałożyć na naleśniki, dodając konfiturę malinową. Złożyć i udekorować naleśniki wg uznania 🙂

obraz1

SMACZNEGO 😀

 

1 Komentarz:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *