Znudziły Wam się tradycyjne naleśniki ze słodkim twarożkiem lub smażonymi jabłkami? Coś z pewnością zaradzimy. Co powiecie na farsz z lekko słodkiego, delikatnego serka mascarpone w połączeniu z konfiturą malinową oraz świeżymi malinkami do dekoracji? Do tej pory nie jadłam lepszych naleśników deserowych. Próbując raz, będziecie wołać o dokładkę tak jak ja i mój luby 🙂
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 300g mąki
- mleko
- gazowana woda mineralna
- łyżka miękkiego masła
- cukier waniliowy
Farsz:
- serek mascarpone
- cukier puder
- łyżka słodkiej śmietanki 30% lub 36% (może być UHT)
- konfitura malinowa Łowicz (najlepsza)
- świeże maliny lub inne owoce sezonowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Połączyć składniki na ciasto naleśnikowe, regulując gęstość wodą i mlekiem, aż konsystencja będzie przypominała gęstą śmietanę. Odstawić ciasto na godzinkę.
- Smażyć naleśniki na natłuszczonej patelni.
- Przygotować farsz: serek mascarpone wymieszać z łyżką śmietanki, żeby nie był taki gęsty i posłodzić pudrem do smaku. Tak przygotowane mascarpone nałożyć na naleśniki, dodając konfiturę malinową. Złożyć i udekorować naleśniki wg uznania 🙂
SMACZNEGO 😀
lioe9q