Nalewka śliwkowa

Dzisiaj pora na nowość, czyli nalewkę śliwkową. Ostatnio będąc w jednym z marketów, zobaczyłam jak tanie są śliwki i razem z mężem wpadliśmy na pomysł zrobienia nalewki właśnie z tych aromatycznych owoców. Pomysł genialny. W tym roku zrobiłam już nalewkę wiśniową (przepis w odnośniku) i jest naprawdę pyszna, więc czas na inne smaki trunków 🙂 Nalewka ukończona! Jest pyszna, z mocno wyczuwalnym aromatem śliwek 🙂

obraz3

Składniki:

  • 1,5kg śliwek, najlepiej węgierek
  • garść śliwek suszonych kalifornijskich (słodkich)
  • cukier waniliowy
  • 0,75kg cukru
  • 1l wódki
  • 0,5l spirytusu

Przygotowanie:

  1. Umyć i wypestkować śliwki, połówki śliwek układać na przemian w słoju ok. 5l, przysypując warstwą cukru. Jedną warstwę ułożyć pokrojone na pół śliwki suszone, przysypać cukrem waniliowym. Na koniec zakręcić słój pokrywką i odstawić w ciemne miejsce na tydzień. Od czasu do czasu potrząsając, żeby cukier się rozpuścił. obraz1
  2. Po tygodniu do powstałego syropu (soku) dolać alkohol i zakręcić słój. Odstawić w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. obraz2
  3. Po 2-3 tygodniach wyjąć śliwki i przełożyć do słoiczków. Nalewkę przecedzić przez gęsto rozłożone gazy do garnka, a następnie przelać do butelek. obraz3

Na zdrowie! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *