Kruche czekoladowe z jabłkiem w karmelu

Jesień za oknami, plucha, złote liście spadające z drzew – widząc ten obraz na myśl od razu przychodzą mi pyszne, polskie, soczyste jabłuszka. Tylko co z nich można przygotować, coś innego niż szarlotkę. Myślę, myślę… i nagle myk – JEST! Kruche ciasto – niby banał – to w takim razie może… hmm czekoladowe! Pewnie. Dalej – jabłka zetrzeć jak na szarlotkę? Oklepane… a jabłka i karmel? Połączenie idealne – dobra mam, ale nadal czegoś brakuje, co podkreśliłoby idealnie aromat jabłuszka. No tak – delikatny krem z mascarpone i aromatem rumu. Perfect! To jest to o czym moje kubki smakowe dawno marzyły. Coś innego, ale klasycznego. Połączenie, które jeszcze przed degustacją brzmi zachęcająco. W takim razie podzielę się z Wami moim autorskim przepisem na to ciacho!

obraz8

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka – 1 całe i 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 kostki masła – 150g
  • 50g smalcu w kostce
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat rumowy

Jabłka w karmelu:

  • 4 duże jabłka kruche
  • 2 łyżki wody
  • sok z połowy niewielkiej cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 50g masła min. 82% tłuszczu

Krem:

  • serek mascarpone
  • 250 ml śmietanki UHT 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki prawdziwego brązowego rumu – ja wykorzystałam Plantation Rum Original Dark
  • 1 śmietanofix

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić je na 3 części i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. W międzyczasie przygotować tortownicę o średnicy 23-24 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180ºC, włączyć termoobieg.
  3. Jabłka obrać i pokroić w grubsze plasterki. Podgrzać w garnuszku na niewielkim ogniu.
    Karmel: Do garnuszka wlać 2 łyżki wody, łyżkę soku z cytryny, wsypać cukier i dodać masło. Wszystko zagotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając ok. 5 – 7 minut.
    Do ciepłego jabłuszka dodać przygotowany karmel, gotować aż do wyparowania soku z jabłka i połączenia się karmelu i jabłka. (Na samym początku po dodaniu karmelu do jabłka, karmel może zmienić się w kryształ, natomiast podczas dalszego gotowania, rozpuści się i połączy z jabłkiem).
    obraz1
  4. Krem: Do wysokiego naczynia przelać śmietankę, wsypać cukier puder i śmietanofix, ubijać aż do powstania sztywnej bitej śmietany. Następnie do bitej śmietany dodać serek mascarpone, połączyć go ze śmietaną. Na koniec dolać do kremu 2-3 łyżki rumu. Wymieszać z resztą składników. Gotowy krem odstawić na 1 godz. do lodówki.
  5. Z lodówki wyjąć kawałek ciasta, rozwałkować, umieścić w tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    obraz2
    Piec przez 13 minut. Czynność powtórzyć w przypadku dwóch pozostałych kawałków ciasta. Ciasto odstawić do wystudzenia.
    obraz3
  6. Po wystudzeniu kruchego ciasta, dolną warstwę przełożyć gotowymi jabłkami w karmelu, nałożyć następną warstwę ciasta, na nią wyłożyć krem
    obraz4i przykryć ostatnim plastrem ciasta. Na koniec ciasto przyozdobić cukrem pudrem. Ciasto odstawić na noc do lodówki.

obraz6

obraz7

SMACZNEGO 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *