Znudziła Wam się najpopularniejsza „pomidorówka”? Czas na rewelacyjnie prosty krem z pomidorów, który pokochają wszyscy domownicy. W moim domu bardzo często przygotowuję ten krem, ponieważ wraz z mężem zastępujemy nim naszą ulubioną zupę pomidorową. Do tego będąc w podróży poślubnej na Krecie, zakupiliśmy genialny ser Halloumi (cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego), lekko słony idealnie komponujący się z aromatycznymi pomidorami.
Składniki:
Bulion warzywny:
- 1/2 pora
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- 1 średnia marchewka
- 1 łyżeczka Vegety
Krem pomidorowy:
- 6 pomidorów
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku (tylko Polski)
- łyżka masła
- bazylia
- oregano
- ostra papryka
- szczypta soli
- szczypta cukru pudru
- pieprz
- ser Halloumi (ewentualnie inny ser np. Mozzarella lub ser typu włoskiego)
- śmietana gęsta (ja użyłam Kremowy Mix 18% Danone)
Przygotowanie:
- Obrać warzywa na bulion i zalać 1,5l wody. Gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godzinę. Na koniec dodać Vegetę.
- Sparzyć pomidory wrzątkiem. Wydrążyć korzeń pomidora, obrać ze skórki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski.
- Czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać do pomidorów. Marchewkę z wywaru pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w grubsze piórka.
- W garnku rozpuścić masło, dodać pomidory z czosnkiem, marchewkę oraz cebulę. Smażyć na małym ogniu aż do rozpadnięcia pomidorów. Podsmażone warzywa zblendować. Na koniec doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem pudrem, ostrą papryką oraz ziołami.
- Do kremu warzywnego dodać zagotowany bulion warzywny. Ilość wywaru decyduje o gęstości zupy. Dodawać wg uznania.
- Pokroić ser na plasterki. Przelać zupę do talerzy, przyozdobić śmietaną oraz plasterkami sera.