Aromatyczny krem z pomidorów z serem Halloumi

Znudziła Wam się najpopularniejsza „pomidorówka”? Czas na rewelacyjnie prosty krem z pomidorów, który pokochają wszyscy domownicy. W moim domu bardzo często przygotowuję ten krem, ponieważ wraz z mężem zastępujemy nim naszą ulubioną zupę pomidorową. Do tego będąc w podróży poślubnej na Krecie, zakupiliśmy genialny ser Halloumi (cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego), lekko słony idealnie komponujący się z aromatycznymi pomidorami.

krem1

Składniki:

Bulion warzywny:

  • 1/2 pora
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łyżeczka Vegety

Krem pomidorowy:

  • 6 pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku (tylko Polski)
  • łyżka masła
  • bazylia
  • oregano
  • ostra papryka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru pudru
  • pieprz
  • ser Halloumi (ewentualnie inny ser np. Mozzarella lub ser typu włoskiego)
  • śmietana gęsta (ja użyłam Kremowy Mix 18% Danone)

Przygotowanie:

  1. Obrać warzywa na bulion i zalać 1,5l wody. Gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godzinę. Na koniec dodać Vegetę.
  2. Sparzyć pomidory wrzątkiem. Wydrążyć korzeń pomidora, obrać ze skórki. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski.
  3. Czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać do pomidorów. Marchewkę z wywaru pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w grubsze piórka.
  4. W garnku rozpuścić masło, dodać pomidory z czosnkiem, marchewkę oraz cebulę. Smażyć na małym ogniu aż do rozpadnięcia pomidorów. Podsmażone warzywa zblendować. Na koniec doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem pudrem, ostrą papryką oraz ziołami.
  5. Do kremu warzywnego dodać zagotowany bulion warzywny. Ilość wywaru decyduje o gęstości zupy. Dodawać wg uznania.
  6. Pokroić ser na plasterki. Przelać zupę do talerzy, przyozdobić śmietaną oraz plasterkami sera.

krem

smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *