Marzycie o azjatyckich smakach, ale wolicie spożywać posiłki przygotowywane w domowym zaciszu? Ten przepis jest idealny dla Was. Jak to mój tata stwierdził „czuć azjatyckie smaki” 🙂 Zupa zielone curry inaczej nazywana tajską, przypadnie do gustu osobom prognącym odkrywać nowe smaki. Jednak, aby przygotować ten specjał będziecie potrzebować typowo azjatyckich składników.
Składniki:
Bulion warzywny:
- 1/2 pora
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- 1 średnia marchewka
- 1 łyżeczka Vegety
Krem tajski:
- 400ml mleczka kokosowego (gęstego, lekko słodkiego)
- 5 łyżeczek pasty zielone curry (ja użyłam marki VITASIA)
- 2 łyżeczki pasty trawy cytrynowej
- pół większej piersi kurczaka
- 1/2 większej marchewki
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 większa cebula
- 1/4 pora
- szczypiorek
- olej kokosowy
- świeża kolendra
- suszona kolendra
- przyprawa trawa cytrynowa
- cukier puder
- 1/2 limonki
Przygotowanie:
- Obrać warzywa na bulion i zalać 1,5l wody. Gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godzinę. Na koniec dodać Vegetę.
- Przygotować dwie miski. Do jednej przełożyć pokrojoną w paski kapustę pekińską oraz pokrojony szczypiorek. Drugą wypełnić pokrojoną w grubsze piórka cebulą, pokrojonym w grubsze krążki pora, wyciętymi obieraczką plasterkami marchewki.
- Pokroić pierś kurczaka w paski, przełożyć do miski, posypać ją pociętą świeżą i suszoną kolendrą, solą oraz przyprawą z trawy cytrynowej.
- W garnku rozpuścić łyżkę oleju kokosowego, na rozgrzany olej wrzucić warzywa (cebulę, por i marchewkę) po paru minutach dorzucić kapustę oraz szczypiorek po 3 minutach wlać mleczko kokosowe. Następnie dodać posiekaną kolendrę, pastę curry, pastę z trawy cytrynowej. Do gotującego się sosu dodać pierś kurczaka, chwilkę pogotować aż kurczak się ugotuje i będzie soczysty. Następnie wlać sok z połowy limonki. Doprawić cukrem pudrem do smaku.
- Na koniec dolać do sosu curry mniej więcej 1/3 bulionu warzywnego. Gęstość zupy regulować dolewając bulion wg uznania.
- Zupę podawać z liśćmi kolendry.