Indyk w zielonym curry

Brak pomysłu na obiad? Tradycyjny schabowy już nie cieszy jak kiedyś? Nic dziwnego, w końcu jak często można jeść kotleta z ziemniakami. Mam dla Was propozycję przygotowania dania mocno azjatyckiego, dodatkowo zdrowego i mniej kalorycznego. Ze zdrowego mięsa z indyka wyczarujecie magiczne zielone danie główne z pysznymi warzywami i makaronem Soba (cienki brązowo-szary makaron z mąki gryczanej).

indyk_1

Składniki:

  • 0,5kg piersi z indyka
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 1 brokuł
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • przyprawa z trawy cytrynowej
  • suszona kolendra
  • świeże liście kolendry
  • 6 łyżeczek pasty zielone curry (ja użyłam marki Vitasia)
  • 1/3 szklanki mleka
  • sok z 1/3 limonki
  • olej kokosowy
  • cukier puder
  • sól
  • sos sojowy
  • makaron Soba

Przygotowanie:

  1. Przygotować dwie miski. Do jednej przełożyć pokrojoną w paski kapustę pekińską. Drugą wypełnić pokrojoną w grubsze piórka cebulą oraz wyciętymi obieraczką lub temperówką do warzyw plasterkami marchewki.
  2. Pokroić pierś indyka w paski, przełożyć do miski, posypać pociętą świeżą i suszoną kolendrą, solą oraz przyprawą z trawy cytrynowej.
  3. W garnku rozpuścić łyżkę oleju kokosowego, na rozgrzany olej wrzucić warzywa (cebulę i marchewkę) po paru minutach dorzucić kapustę,  po 3 minutach wlać mleczko kokosowe. Następnie dodać posiekaną kolendrę, pastę curry, pastę z trawy cytrynowej. Do gotującego się sosu dodać pierś indyka, chwilkę pogotować aż mięso się ugotuje i będzie soczyste. Następnie wlać sok z limonki. Doprawić solą oraz cukrem pudrem do smaku. Na koniec dolać mleko do sosu.
  4. W osobnym garnku zagotować w osolonej wodzie umyte wcześniej kawałki brokuła al dente. Odcedzić warzywo.
  5. W tym samym czasie ugotować makaron (sposób przygotowania podany na opakowaniu).
  6. Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę oleju kokosowego, podsmażyć na nim makaron dodając dwie łyżki sosu sojowego.
  7. Przełożyć makaron na talerz, na wierzch wyłożyć sos z mięsem indyka i posypać świeżą kolendrą. Na osobny talerzyk przełożyć brokuł.

indyk

indyk_2

smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *