Brak pomysłu na obiad? Tradycyjny schabowy już nie cieszy jak kiedyś? Nic dziwnego, w końcu jak często można jeść kotleta z ziemniakami. Mam dla Was propozycję przygotowania dania mocno azjatyckiego, dodatkowo zdrowego i mniej kalorycznego. Ze zdrowego mięsa z indyka wyczarujecie magiczne zielone danie główne z pysznymi warzywami i makaronem Soba (cienki brązowo-szary makaron z mąki gryczanej).
Składniki:
- 0,5kg piersi z indyka
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- 1 brokuł
- 400ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- przyprawa z trawy cytrynowej
- suszona kolendra
- świeże liście kolendry
- 6 łyżeczek pasty zielone curry (ja użyłam marki Vitasia)
- 1/3 szklanki mleka
- sok z 1/3 limonki
- olej kokosowy
- cukier puder
- sól
- sos sojowy
- makaron Soba
Przygotowanie:
- Przygotować dwie miski. Do jednej przełożyć pokrojoną w paski kapustę pekińską. Drugą wypełnić pokrojoną w grubsze piórka cebulą oraz wyciętymi obieraczką lub temperówką do warzyw plasterkami marchewki.
- Pokroić pierś indyka w paski, przełożyć do miski, posypać pociętą świeżą i suszoną kolendrą, solą oraz przyprawą z trawy cytrynowej.
- W garnku rozpuścić łyżkę oleju kokosowego, na rozgrzany olej wrzucić warzywa (cebulę i marchewkę) po paru minutach dorzucić kapustę, po 3 minutach wlać mleczko kokosowe. Następnie dodać posiekaną kolendrę, pastę curry, pastę z trawy cytrynowej. Do gotującego się sosu dodać pierś indyka, chwilkę pogotować aż mięso się ugotuje i będzie soczyste. Następnie wlać sok z limonki. Doprawić solą oraz cukrem pudrem do smaku. Na koniec dolać mleko do sosu.
- W osobnym garnku zagotować w osolonej wodzie umyte wcześniej kawałki brokuła al dente. Odcedzić warzywo.
- W tym samym czasie ugotować makaron (sposób przygotowania podany na opakowaniu).
- Na rozgrzanej patelni rozpuścić łyżkę oleju kokosowego, podsmażyć na nim makaron dodając dwie łyżki sosu sojowego.
- Przełożyć makaron na talerz, na wierzch wyłożyć sos z mięsem indyka i posypać świeżą kolendrą. Na osobny talerzyk przełożyć brokuł.