Mleczko kokosowe, brzoskwinia i kurczak… zaledwie 3 składniki, które kojarzą się z różnymi daniami i trunkami. Mleczko kokosowe – drink Piña colada, brzoskwinia – idealny składnik do deserów, a kurczak – najpopularniejsze mięso do dań głównych. Jednak zgaduję, iż nie zaskoczy Was fakt, że wszystkie te składniki w połączeniu tworzą wyjątkowo egzotyczne danie główne w sam raz na zimowe popołudnia – smak wakacji i podróży! Uzupełnieniem tych produktów jest niezastąpiona przyprawa curry, która nadaje daniu indyjskiego charakteru i aromatu. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich bliskich umiejętnością przygotowania aromatycznego dania, wypróbujcie przepis na egzotycznego kurczaka!
Składniki:
- 500g piersi kurczaka
- 400ml mleczka kokosowego gęstego
- puszka brzoskwiń w syropie
- 100ml śmietany 30% UHT
- przyprawa curry
- sól
- pieprz
- makaron tagliatelle
Przygotowanie:
- Umyć, obrać i pokroić w paski pierś kurczaka, następnie przełożyć do miski.
- Posypać mięso przyprawą curry, solą i pieprzem do smaku.
- Syrop, w którym były zatopione brzoskwinie przelać do szklanki. Brzoskwinie odsączyć i pokroic na małe kawałki.
- Mleczko kokosowe, śmietanę oraz 100ml syropu zagotować w rondelku dodając do smaku szczyptę curry. Następnie dodać pokrojone brzoskwinie cały czas gotując.
- Do gotującego sosu dodać pokrojoną w paski pierś kurczaka. Gotować sos wraz z mięsem cały czas mieszając, do momentu aż mięso będzie w środku białe, ale także soczyste. W tym czasie sos powinien zgęstnieć.
- Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
- Na talerz wyłożyć makaron, na wierzch polać go sosem z piersią kurczaka. Na koniec ozdobić wg uznania.
Życzę Wam smacznego!