Egzotyczny kurczak

Mleczko kokosowe, brzoskwinia i kurczak… zaledwie 3 składniki, które kojarzą się z różnymi daniami i trunkami. Mleczko kokosowe – drink Piña colada, brzoskwinia – idealny składnik do deserów, a kurczak – najpopularniejsze mięso do dań głównych. Jednak zgaduję, iż nie zaskoczy Was fakt, że wszystkie te składniki w połączeniu tworzą wyjątkowo egzotyczne danie główne w sam raz na zimowe popołudnia – smak wakacji i podróży! Uzupełnieniem tych produktów jest niezastąpiona przyprawa curry, która nadaje daniu indyjskiego charakteru i aromatu. Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich bliskich umiejętnością przygotowania aromatycznego dania, wypróbujcie przepis na egzotycznego kurczaka!

egzotyczny_kurczak

Składniki:

  • 500g piersi kurczaka
  • 400ml mleczka kokosowego gęstego
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 100ml śmietany 30% UHT
  • przyprawa curry
  • sól
  • pieprz
  • makaron tagliatelle

Przygotowanie:

  1. Umyć, obrać i pokroić w paski pierś kurczaka, następnie przełożyć do miski.
  2. Posypać mięso przyprawą curry, solą i pieprzem do smaku.
  3. Syrop, w którym były zatopione brzoskwinie przelać do szklanki. Brzoskwinie odsączyć i pokroic na małe kawałki.
  4. Mleczko kokosowe, śmietanę oraz 100ml syropu zagotować w rondelku dodając do smaku szczyptę curry. Następnie dodać pokrojone brzoskwinie cały czas gotując.
  5. Do gotującego sosu dodać pokrojoną w paski pierś kurczaka. Gotować sos wraz z mięsem cały czas mieszając, do momentu aż mięso będzie w środku białe, ale także soczyste. W tym czasie sos powinien zgęstnieć.
  6. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu.
  7. Na talerz wyłożyć makaron, na wierzch polać go sosem z piersią kurczaka. Na koniec ozdobić wg uznania.

 

Życzę Wam smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *