Impreza urodzinowa Waszych pociech, a Wy nie macie pomysłu na słodkości dla Waszych najmilszych i ich przyjaciół? Tym przepisem będziecie dzielić się z rodzicami innych maluchów. A Wasze dzieciaki będą zachwycone tym deserem. Jest to również genialny pomysł na mini torciki urodzinowe zamiast jednego dużego bardziej tuczącego z mąki i proszku do pieczenia.
Składniki (na 4 torciki):
- 170g kaszy manny (1 szklanka)
- 250ml mleka zagęszczonego niesłodzonego(1 szklanka)
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1/4 kostki masła
- 2 jaja
- szczypta soli
- dżem wiśniowy z całymi owocami
- serek mascarpone
- perełki do ozdoby
Przygotowanie:
1. Kaszę mannę zalać mlekiem zagęszczonym. Odstawić na 10 min.
2. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić masło.
3. Utrzeć mikserem żółtka jajek z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać lekko ciepłe rozpuszczone masło, następnie masę z kaszy manny i mleka zagęszczonego.
4. W oddzielnym naczyniu ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.
5. Dodać pianę do pozostałych składników i wymieszać wysoką łyżką.
6. Smażyć placuszki na patelni teflonowej w formie okręgu (przykład formy na zdjęciu) bez dodatku tłuszczu.
7. W misce wymieszać połowę mascarpone z odrobiną cukru pudru. W innym naczyniu wymieszać resztę mascarpone z 2 łyżeczkami dżemu.
8. Pierszy placuszek posmarować kremem mascarpone z dżemem, przełożyć placuszkiem, następnie posmarować dżemem, kolejną warstwę przełożyć kremem mascarpone. Wierzch torciku przyozdobić kremami, dżemem i perełkami. Propozycja podania na zdjęciu.