Blok mocno czekoladowy

Macie ochotę na coś słodkiego do kawy? Idealnym rozwiązaniem będzie przygotowanie szybkiego bloku czekoladowego. Coś w sam raz dla fanów czekolady pod każdą postacią. Osobiście zawsze dodaję więcej kakao i mniej cukru, ze względu na to, iż preferuję intensywny smak czekoladowy, który nie jest zaburzony słodyczą cukru. Jeżeli natomiast wolicie słodsze smakołyki proponuję dodanie większej ilości cukru wg Waszego smaku. Zatem zabieramy się za gotowanie!

blok

Przygotowanie:

  • 40g kakao (ja użyłam Wedla)
  • 150g herbatników
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 250g masła
  • aromat maślany (ewentualnie arakowy lub śmietankowy)
  • 400g mleka w proszku (OSM Siedlce)
  • 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:

  1. Na małym ogniu w garnku rozpuścić masło z mlekiem, kakao, cukier.  Nie dopuścić do zagotowania. Jak tylko połączą się składniki, zdjąć naczynie z palnika. Dodać mleko w proszku, wymieszać.
  2. Do jednolitej masy dodać pokruszone herbatniki (jeżeli lubicie bakalie, możecie również dołączyć rodzynki, orzechy itp.), wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią aluminiową. Uformować blok w blaszce. Odstawić do lodówki na parę godzin.

blok

smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *