Sałatka – makaron czy ryż?

Tę sałatkę możecie wykonać zarówno z ryżem jak i z makaronem. Wszystko zależy jakie są Wasze preferencje. Ja osobiście wolę makaron z wyglądu przypominający ryż. Sałatka smakuje znakomicie. Dodatkowo wyraźnie wyczuwalny smak czosnku sprawia, iż potrawa zachwyci wiele osób. Przygotowując sos do sałatki ja użyłam więcej jogurtu greckiego niż majonezu ze względu na ograniczenie kaloryczności potrawy.

sałatka_1

Składniki:

  • 200g makaronu (kształtem przypominający ryż) – zamiennie ryż
  • 200g sera żółtego (ja użyłam Goudy)
  • 200g szynki wędzonej (z Karczmy – PIKOK)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1,5 cebuli czerwonej
  • puszka groszku konserwowego (Bonduelle)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Pokroić wszystkie składniki w kostkę. Ogórek odsączyć. (Pamiętać, aby obrać szynkę ze skórki).
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Ostudzić.
  3. Przygotować sos: wymieszać jogurt z majonezem, wycisnać do sosu czosnek, doprawić solą, pieprzem i cukrem pudrem.
  4. Wszystkie składniki wymieszać w wysokiej misce. Na koniec dolać sos oraz ozdobić warzywami wg uznania.

sałatka

smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *