Marzycie o lekkich pysznościach w sam raz na upalne i słoneczne dni? W takim razie czas wypróbować przepis na delikatną tartę z kremem malinowym, owocami i galaretką gruszkową. Brzmi znakomicie a to dopiero początek! Po co tracić dzień na czasochłonne ciężkie ciasta biszkoptowe z maślanymi kremami? Przyszło lato, więc warto odstawić takie desery na zimowe wieczory. Tarta jest idealnym pomysłem na spotkanie ze znajomymi przy orzeźwiającym Mojito (oczywiście bezalkoholowego) i kawałku bomby owocowej 🙂
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka (1 całe + 2 żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 200g śmietany 18%
- 3/4 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach śmietankowy
- cukier waniliowy
Składniki na krem:
- 250g serku mascarpone
- 250ml śmietanki UHT 30%
- 1/3 opakowania malin mrożonych
- cukier puder
Składniki do dekoracji:
- 2 kiwi
- 250g truskawek
- opakowanie brzoskwiń w syropie
- galaretka gruszkowa (może być inny smak :))
- mięta świeża
Przygotowanie:
- Zagnieść składniki na ciasto. Połowę zamrozić na następną tartę. Drugą połowę rozwałkować i wyłożyć do naczynia do tarty (podziurkować ciasto widelcem i nasypać na ciasto groch, żeby nie podniosło się podczas pieczenia).
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto – piec przez ok. 12-15 min.
- W wysokim naczyniu ubić śmietankę UHT, dodać serek mascarpone. W osobnym naczyniu wsypać zamrożone maliny, zblendować, masę malinową dodać do wcześniej przygotowanego kremu. Na koniec dodać cukier puder do smaku.
- Na przestudzone ciasto wyłożyć krem. Pokroić owoce i ułożyć na krem wg uznania. Udekorować miętą.
- Rozpuścić galaretkę w małej ilości wody. Przepis na opakowaniu. Wstawić galaretkę do lodówki, aby lekko zaczęła zastygać. Nie dopuścić, żeby galaretka zastygła. Galaretką polać owoce. Wstawić tartę do lodówki na parę godzin.