Pamiętacie smaki dzieciństwa? Jabłuszko w cieście – czyli szarlotkę? Takie zapachy… jabłka z cynamonem, tylko u babci? Niekoniecznie 🙂 Wystarczy 5 minut na delikatne, kruche ciasto, ciutkę startego jabłuszka (u mnie kwaśna antonówka), aromatyczny cynamon i najlepsze ciasto czyli szarlotka – gotowa! Przepis na najszybsze i najłatwiejsze ciacho znajdziecie poniżej 🙂 Zaczynamy pichcić?
Składniki: (blaszka o wym.: 24 cm x 34 cm)
na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka (1 całe + 2 żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 200ml śmietany 18%
- 3/4 kostki margaryny, ok. 188g (ja najczęściej używam masła)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach – maślany lub śmietankowy
- cukier z prawdziwą wanilią
farsz:
- 4 duże jabłka (ja używam antonówki)
- cukier
- cynamon
Przygotowanie:
- Zagnieść składniki na ciasto – nie ugniatać za długo, tylko do połączenia składników.
- Podzielić ciasto na 2 części. Wstawić na godzinę do lodówki
- W między czasie, obrać i zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok (najlepiej od razu wypić :)).
- Przygotować blaszkę, wysmarować masłem lub margaryną, oprószyć mąką. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Wyjąć jedną część ciasta z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki.
- Przykryć startymi jabłkami, posypać cukrem i cynamonem wg uznania (w zależności od jabłek, jeśli bardzo kwaśne – więcej cukru).
- Wyjąć drugą część ciasta z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na wierzch.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 min. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe, ewentualnie przytrzymać chwilę dłużej w piekarniku.
- Gotowe ciasto ostudzić i udekorować cukrem pudrem.