Domowa szarlotka

Pamiętacie smaki dzieciństwa? Jabłuszko w cieście – czyli szarlotkę? Takie zapachy… jabłka z cynamonem, tylko u babci? Niekoniecznie 🙂 Wystarczy 5 minut na delikatne, kruche ciasto, ciutkę startego jabłuszka (u mnie kwaśna antonówka), aromatyczny cynamon i najlepsze ciasto czyli szarlotka – gotowa! Przepis na najszybsze i najłatwiejsze ciacho znajdziecie poniżej 🙂 Zaczynamy pichcić?

obraz1

Składniki: (blaszka o wym.: 24 cm x 34 cm)

na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka (1 całe + 2 żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200ml śmietany 18%
  • 3/4 kostki margaryny, ok. 188g (ja najczęściej używam masła)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach – maślany lub śmietankowy
  • cukier z prawdziwą wanilią

farsz:

  • 4 duże jabłka (ja używam antonówki)
  • cukier
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Zagnieść składniki na ciasto – nie ugniatać za długo, tylko do połączenia składników.
  2. Podzielić ciasto na 2 części. Wstawić na godzinę do lodówki
  3. W między czasie, obrać i zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok (najlepiej od razu wypić :)).
  4. Przygotować blaszkę, wysmarować masłem lub margaryną, oprószyć mąką. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  5. Wyjąć jedną część ciasta z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki.
  6. Przykryć startymi jabłkami, posypać cukrem i cynamonem wg uznania (w zależności od jabłek, jeśli bardzo kwaśne – więcej cukru).
  7. Wyjąć drugą część ciasta z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na wierzch.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 min. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe, ewentualnie przytrzymać chwilę dłużej w piekarniku.
  9. Gotowe ciasto ostudzić i udekorować cukrem pudrem.

obraz2

smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *