Dzisiaj na obiad miałam do wyboru albo standardowe schabowe, albo coś pysznego ze sznycla z piersi indyka. Jak zwykle wybrałam opcję nieoczywistą czyli sznycel z piersi indyka. Myślę, że był to strzał w dziesiątkę. Jeśli mamy wolną chwilę, popróbujmy ciekawych smaków, nowych, przeze mnie tzw. nieoczywistych. Przecież standardowe schabowe znamy na co dzień. Dlatego proponuję Wam pyszny sos z mnóstwem intensywnych aromatów do dań z drobiu. Zaskoczycie nim swoich niecodziennych gości. Możecie go oczywiście zindywidualizować, przerobić na własny smak. Przecież nie każdy musi lubić aromat kolendry czy cynamonu w wytrawnym sosie. Ale myślę, że wszystkiego trzeba spróbować i wyrobić sobie swoją opinię na temat „nieoczywistego” sosu 😉
Składniki:
- 400g pomidorów bez skórki
- 300ml mleczka kokosowego
- łyżka masła 82% tłuszczu
- świeża lub mrożona kolendra
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, 2 łyżeczki cukru brązowego, cynamon, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Pomidory drobno pokroić, na patelni rozpuścić masło. Do masła dodać pomidory, smażyć aż do wyparowania soku z pomidorów.
- Do pomidorów dolać mleczko kokosowe, smażyć na dużym ogniu do zgęstnienia.
- Następnie do sosu dodać 2 łyżeczki poszatkowanej kolendry, oraz wszystkie przyprawy. Sos gotować jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu.
- Sos jest gotowy.
SMACZNEGO 🙂
n48hzs