Cytrynowe ciasto drożdżowe

Ile razy zdarzyło Wam się próbować zrobić ciasto drożdżowe, a w rezultacie wychodził wszystkim nam dobrze znany „zakalec”. Koniec z tym, od dzisiaj każdy będzie potrafił zrobić pyszne, puszyste ciasto drożdżowe. Co więcej – nie będzie to zwykłe drożdżowe, ale z dodatkiem najpopularniejszego cytrusa. Skórka cytryny potrafi zachwicić swym aromatem każdego. Zaskoczę Was jeszcze jednym faktem… do wyrośnięcia ciasta posłużą nam suche drożdże. Bardzo często używane do wypieku domowego chleba. Tym ciastem możecie pochwalić się nawet swoim babciom, które w wypieku ciasta drożdżowego się specjalizują.

drozdzowe_cytrynowe

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 16g suchych drożdży
  • 200ml mleka
  • 1/2 szklanki (125g) cukru
  • 100g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cytryna
  • aromat cytrynowy

Przygotowanie:

  1. Do głębokiej miski wsypać mąkę pszenną, wbić 3 jajka, dodać drożdże, cukier, masło, dolać mleko, olej oraz aromat cytrynowy.
  2. Równolegle umyć pożądnie cytrynę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę z cytryny.
  3. Dodać startą skórkę z cytryny do reszty składników. Ciasto wyrobić do momentu aż będzie odchodzić od rąk.
  4. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce np. na kaloryfer na ok. 40 min.
  5. Przygotować formę do pieczenia, wysmarować ją tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i ponownie wysmarować tłuszczem.
  6. Przełożyć wyrośnięte ciasto do formy.
  7. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
  8. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez 40 min.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *