Ciasteczka aromatyzowane goździkami i pomarańczą

Zimowy, mroźny wieczór, ulubiony film i kieliszek grzanego wina aromatyzowanego pomarańczą i goździkami? Żadna nowość, ale podanie do tego pysznych ciasteczek o tych samych aromatach to już poezja. Zimowa pora to idealny czas na wykorzystanie korzennych przypraw i soczystych cytrusów. Mało popularne zastosowanie pomarańczy w ciasteczkach zostało docenione przez moich najbliższych. Toteż chciałam podzielić się z Wami tym wyjątkowym smakiem.

ciasteczka1

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50g (1/4 kostki) zimnego masła
  • 60ml śmietany 18%
  • 50g cukru trzcinowego
  • zapach pomarańczowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1 pomarańcza
  • 6 goździków
  • 10g cukru z prawdziwą wanilią (Kotanyi)
  • biała polewa lub lukier

Przygotowanie:

  1. Obrać pomarańczę aż do miąższu. Miąższ zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zblendować. Zagotować z 5g cukru waniliowego i goździkami.
  2. Zagotowaną esencję pomarańczowo-goździkową, przecedzić przez drobne sitko. Miąższ z pomarańczy przełożyć do miseczki, a sok do kubka.
  3. Przygotować stolnicę, wysypać mąkę, do niej dodać jajko, masło, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia, suchy miąższ pomarańczowy, pozostałą część cukru waniliowego, 2 łyżki wcześniej przygotowanej esencji (soku) pomarańczowo-goździkowego. Na koniec dolać aromat pomarańczowy. Wyrobić ciasto. Jeżeli ciasto się klei podsypać je niewielką ilością mąki.
  4. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  5. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,3 cm, powyciskać ciasteczka ulubionymi kształtami foremek.
  6. Przełożyć ciasteczka na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 14 min.
  7. Ciasteczka odstawić do ostudzenia, a w tym czasie przygotować polewę lub lukier wg przepisu na opakowaniu. Przestudzone ciasteczka ozdobić polewą i skórką pomarańczową wg uznania.

pomaranczowe

Aromatycznego wieczoru 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *