Tort pijany mak z cytryną

Zastanawiacie się nad rewelacyjnie pysznym męskim tortem? Pijany mak z cytryną zahipnotyzuje każdego mężczyznę, możecie mi wierzyć. Sekretem są typowo męskie smaki: połączenie uzależniającego maku, orzeźwiająco kwaśnej cytryny i oczywiście nuty alkoholu. Z pewnością nie jest to tort dla dzieci. Jednak po zastąpieniu alkoholu syropem z brzoskwini – tort idealny na urodziny synka lub córci.

torcicho2

Składniki:

Ciasto

  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki maku mielonego
  • 8 jaj
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1 cytryna
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • aromat arakowy lub śmietankowy
  • polewa czekoladowa
  • puszka brzoskwini
  • Wiórki kokosowe

Krem

  • 250g serka mascarpone
  • 1,5 kostki masła
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki wódki (ok. 70%)
  • 1 łyżka cukru pudru

Poncz

  • 3 łyżki wódki (ok. 70%)
  • 1/4 szklanki syropu z brzoskwini
  • 1/2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

1. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 15 min. Czynność powtórzyć 3-krotnie. Odsączyć.

2. Odzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, dodać miód – wymieszać wszystkie składniki mikserem. Na koniec dodać bułkę tartą oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Po dodaniu piany mieszać składniki używając łyżki.

3. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto piec w tortownicy o średnicy ok. 27 cm. Wysmarować tłuszczem jedynie spód tortownicy. Ciasto piec ok. 30 min. Po 25 min. sprawdzić biszkopt patyczkiem. Jeśli patyczek jest suchy, wyłączyć piekarnik nie otwierając drzwiczek.

rosnięcie

4. W międzyczasie ugotować mleko z cukrem, kaszą manna, budyniem. Wystudzić masę.

5. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać startą skórkę z cytryny oraz serek mascarpone. Stale miksując dodawać po 1 łyżce przestudzoną masę kaszy manny. Na koniec dolewać powoli sok z cytryny oraz alkohol.

6. Przygotować poncz mieszając syrop z brzoskini, sok z cytryny, alkohol oraz miód. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałki. Zostawić 2 do przyozdobienia tortu.

7. Wystudzony bieszkopt przeciąć ostrym nożem, aby powstały 3 placki. Nasączyć dolny placek biszkoptu ponczem. Nałożyć warstwę kremu oraz pokrojone brzoskwinie. To samo zrobić z pozostałymi plackami biszkoptów.

8. Na górną warstwę wylać rozpuszczoną polewę czekoladową. Boki przyozdobić wiórkami kokosowymi. Po zastygnięciu czekolady ozdobić tort brzoskwiniami oraz resztą kremu wg upodobań.

9. Wstawić tort do lodówki na noc.

torcicho1

torcicho

kawalek

SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *