Zakrapiane trufle herbatnikowe

Coś szybkiego, pysznego i imprezowego? Czas na zakrapiane trufle herbatnikowe! Zastanawiacie się dlaczego? Nie znajdziecie szybszego i łatwiejszego przepisu na imprezowe słodkości. Możecie być pewni, że Wasi goście będą mile zaskoczeni próbując tych trufli. Przepis ten wykorzystuje zawsze wtedy kiedy nie mam za dużo czasu na przygotowanie innych dodatków do kawy na spotkanie ze znajomymi.

do kawki

Składniki:

  • 220g herbatników (duża paczka)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/5 kostki masła (ok. 40g)
  • 1/4 szklanki wódki (ok 70%) – zamiast można użyć 2 łyżek spirytusu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa

czekoladka

Przygotowanie:

1. Rozkruszyć herbatniki (konsystencja mączki) używając blendera. Przełożyć do miski i dodać 3 łyżki kakao. Połączyć składniki.

pokruszone

2. Rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu mleko z cukrem i masłem.

masło

3. Do rozkruszonych herbatników dolać rozpuszczone składniki, wszystko ugnieść. Po jednej łyżce dodawać alkohol sprawdzając czy ciasto nie jest zbyt rzadkie. Ja użyłam rosyjskiej wódki Rasputin 70%.

rasputin

4. Uformować kulki. Rozpuścić polewę, rozsypać wiórki kokosowe i łyżkę kakao. Trufle udekorować wg uznania. Wstawić do lodówki na noc.

Udanej imprezy! Dozwolone od lat 18-stu 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *