Trufle z pijaną wiśnią

Pamiętacie przepis na zakrapiane trufle? Ostatnio wpadłam na genialny pomysł stworzenia oryginalnych trufelków wypełnionych pijaną wiśnią z nalewki, którą sama robiłam (nic nie może się zmarnować). Trufelki powędrowały na wieczór panieński mojej koleżanki. Myślę, że to całkiem fajny pomysł połączenia czekolady z wiśnią. Standard w nowym wydaniu. Naprawdę warto spróbować! 😉

obraz2

Składniki:

  • 220g herbatników (duża paczka)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/5 kostki masła (ok. 40g)
  • 1/4 szklanki rumu – zamiast można użyć 2 łyżek spirytusu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 20g masła do polewy czekoladowej
  • wiśnie z alkoholu

Przygotowanie:

  1. Rozkruszyć herbatniki (konsystencja mączki) używając blendera. Przełożyć do miski i dodać kakao. Połączyć składniki.
  2. Rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu mleko z cukrem i masłem.
  3. Do rozkruszonych herbatników dolać rozpuszczone składniki, wszystko ugnieść. Po jednej łyżce dodawać alkohol sprawdzając czy ciasto nie jest zbyt rzadkie.
  4. Uformować kulki z masy w środku umieszczając „pijaną wiśnię”. Rozpuścić czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej (w dużym garnku nalać wodę a nad nim umieścić rondelek z kawałkami czekolady – para będzie działała jak ogień, ale nie spali czekolady). Trufle udekorować wg uznania (przykład dekoracji na zdjęciu). Wstawić do lodówki na noc.

obraz1

smacznego