Mamy już za sobą nalewkę wiśniową, śliwkową, więc przyszedł czas na coś zupełnie innego – nalewka gruszkowo-cynamonowa. W przypadku tej nalewki, należy pamiętać, aby gruszki były bardzo dojrzałe, miękkie, żółte i bardzo soczyste, w przeciwnym razie nalewka będzie mało wyrazista i nie będziemy czuć smaku gruszek. Cynamon dodałam, aby podkreślić smak gruszek. Polecam ten przepis, ponieważ jestem pewna, że będziecie zachwyceni tym smakiem i zaskoczycie swoich gości 🙂
Składniki:
- 2kg dojrzałych gruszek (najlepiej Konferencja)
- cynamon
- 0,5 kg cukru
- 0,5l spirytusu
- 1l wódki
Przygotowanie:
- Umyć, obrać gruszki i pokroić w niewielkie kawałki, aby oddały jak najwięcej soku. Gruszki układać na przemian w słoju ok. 5l, przysypując warstwą cukru. Słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na ok. 5 dni, sprawdzając od czasu do czasu czy z soku nie zaczyna robić się wino. Jeśli coś zaczyna dziać się z sokiem, należy wcześniej wlać do niego alkohol.
- Po tym czasie, wlać do gruszek i soku cały alkohol, odstawić na kolejne 5 dni.
- Po 5 dniach do nalewki dosypać szczyptę cynamonu. Nalewkę w słoju odstawić na ok. 3 tygodnie.
- Na koniec wyjąć gruszki. Nalewkę przecedzić przez gęsto rozłożone gazy do garnka, a następnie przelać do butelek.